Γ.Παράσχης: Ας κάνουμε τον ελληνικό τουρισμό σημείο αναφοράς και βέλτιστης βιώσιμης πρακτικής

Στο ετήσιο Συνέδριο ΣΕΤΕ με θέμα “Shaping the Future of Tourism” ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιάννης Παράσχης ανέφερε: “Το 2024 γνωρίζουμε, πλέον, ότι αναφορικά με αφίξεις και έσοδα θα αποτελέσει το νέο ορόσημο για την πορεία μας. Όμως, πίσω από τους αριθμούς υπάρχει μια πιο σύνθετη πραγματικότητα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε: η γεωπολιτική εικόνα επιδεινώνεται, οι προκλήσεις από την κλιματική κρίση πολλαπλασιάζονται, οι προσδοκίες επισκεπτών, εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών αυξάνονται, ενώ πληθωρισμός, επιτόκια, λειτουργικό κόστος και φορολογικές επιβαρύνσεις συμπιέζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Στόχος μας, σήμερα, είναι να αποτιμήσουμε την κατάσταση, να επισημάνουμε τις προκλήσεις, και να παρουσιάσουμε προτάσεις για τη νέα πορεία προς έναν τουρισμό βιώσιμο, ανταγωνιστικό και κοινωνικά υπεύθυνο.

Το 2024 που σε λίγο αφήνουμε πίσω μας κατέγραψε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2023. Παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει τον τουρισμό της σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,3%, ενώ τα έσοδα σε ονομαστικές τιμές υπολείπονται μεν του ρυθμού αύξησης των αφίξεων, αλλά και αυτά ήταν υψηλότερα του 2023 κατά 4,1%.” και επισήμανε “Η συνδρομή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία παραμένει πολύ σημαντική:

  1. Οι τουριστικές επενδύσεις, όντας το 2023 διπλάσιες του 2019 με 5.1 δισ. ευρώ, συμβάλουν στην μείωση του επενδυτικού κενού το οποίο παραμένει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας.
  2. Η άμεση συμβολή αφορά στο 13% του ΑΕΠ, ενώ η έμμεση φτάνει το 30%
  3. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύπτουν το 63.8% του ελλειμματικού ισοζυγίου αγαθών, και αυτό ένα διαχρονικό πρόβλημα της οικονομίας μας
  4. Αναφορικά με την αγορά εργασίας, στο τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός αφορά άμεσα στο 16,4% της απασχόλησης, ενώ άμεσες και έμμεσες θέσεις  αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου.

Τα στοιχεία αυτά παρέχουν ένα χρήσιμο υπόβαθρο για τη συζήτηση που θα έχουμε αργότερα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ για το μελλοντικό αναπτυξιακό μοντέλο της Ελληνικής οικονομίας”.

Ο κ. Γιάννης Παράσχης στην ομιλία του επανέλαβε και τους πέντε βασικούς άξονες – προτεραιότητες για τον Ελληνικό Τουρισμο “Όπως όμως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι θετικές επιδόσεις μετά την πανδημία, δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες για τα επόμενα χρόνια. Για να μπορέσει να διατηρήσει και να ενισχύσει τη θέση του ο κλάδος, απαιτούνται ξεκάθαρες θεσμικές παρεμβάσεις για τη μετάβαση του τουρισμού σε ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης.

Με αυτό ως γνώμονα, ο ΣΕΤΕ έχει θέσει πέντε βασικούς άξονες – προτεραιότητες, για τους οποίους μιλήσαμε αναλυτικά στην αρχή της θητείας του τρέχοντος διοικητικού συμβουλίου:

1. Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα

2. Ενίσχυση υποδομών

3. Καθιέρωση των DMO’s για διαχείριση και προβολή προορισμών

4. Βελτίωση της απασχόλησης και τα θέματα της αγοράς εργασίας

5. Βιωσιμότητα

Το σημερινό συνέδριο, ενάμιση χρόνο μετά, στα μέσα της τριετούς θητείας αποτελεί μια καλή αφορμή αποτίμησης των εξελίξεων στους άξονες αυτούς”.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ολοκλήρωσε την ομιλία του με την προτροπή να  “κάνουμε τον ελληνικό τουρισμό σημείο αναφοράς και βέλτιστης βιώσιμης πρακτικής“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment