Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέδειξαν έντονες διαφορές τη Δευτέρα στην προσέγγισή τους για την Ουκρανία, αποκαλύπτοντας ένα χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης σχετικά με την προσπάθεια του Τραμπ για μια γρήγορη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Τραμπ και ο Μακρόν έδειξαν μια φιλική σχέση που βασίζεται σε χρόνια καλών δεσμών. Όμως ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι διαφώνησε με τον Τραμπ σε ορισμένα βασικά ζητήματα καθώς συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Ο Τραμπ αρνήθηκε να αναφερθεί στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως δικτάτορα, ενώ είχε αποκαλέσει δικτάτορα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα. Ο Μακρόν είπε ότι είναι σαφές ότι η Ρωσία «είναι ο επιτιθέμενος» στη σύγκρουση, ένα θέμα στο οποίο ο Τραμπ αμφιταλαντεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και είπε ότι προσπαθεί να κανονίσει μια εκεχειρία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Είπε ότι θα μπορούσε να πάει στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν μόλις επιτευχθεί συμφωνία.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, από την άλλη πλευρά, προέτρεψε για μια διαφορετική προσέγγιση, ξεκινώντας με μια εκεχειρία και στη συνέχεια μια ειρηνευτική συμφωνία που περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, ωστόσο, για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων μόλις επιτευχθεί τελικά μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Τραμπ είπε ότι αποδέχεται την ιδέα, όπως και ο Πούτιν.
«Ναι, θα το δεχτεί», είπε ο Τραμπ παίρνοντας τη θέση του Πούτιν για μια ειρηνευτική δύναμη. «Του έκανα συγκεκριμένα αυτή την ερώτηση. Δεν έχει πρόβλημα με αυτό».
Ο Μακρόν, ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφτηκε τον Τραμπ από τότε που ανέκτησε την εξουσία πριν από έναν μήνα, χαρακτήρισε τις συζητήσεις του με τον Αμερικανό Πρόεδρο «σημείο καμπής» στην προσπάθεια για μια πιο ενοποιημένη προσέγγιση.